Руският президент Владимир Путин и беларуският му колега Александър Лукашенко обсъдиха руската наемническа

...
Руският президент Владимир Путин и беларуският му колега Александър Лукашенко обсъдиха руската наемническа
Коментари Харесай

Кремъл: Путин и Лукашенко обсъдиха „Вагнер“ и външните заплахи

Руският президент Владимир Путин и беларуският му колега Александър Лукашенко обсъдиха съветската наемническа група " Вагнер ", икономическото съдействие и външните закани по време на двудневните си диалози, заяви представителят на Кремъл Дмитрий Песков, представен от Ройтерс и ТАСС.

Лукашенко, който предишния месец оказа помощ за реализиране на съглашение за прекратяване на бунта срещу висшия команден състав на съветската войска от страна на частната военна компания " Вагнер ", дойде в Санкт Петербург в неделя за диалози с съветския си сътрудник.

 

Беларуският държавен глава към този момент е напуснал Русия, оповестява ТАСС, като цитира информация, оповестена в " Телеграм " канал. В него е оповестена и фотография на Лукашенко, който се качва на аероплан.

Песков дефинира като " цялостна нелепост " оценките на западни разследващи служби за протеста на " Вагнер " и съобщи, че те не разполагат с информация.

Освен това Песков упрекна Запада, че оказва  " невиждан напън " върху африканските страни, с цел да ги разубеди да вземат участие в срещата на върха Русия-Африка, която ще стартира в четвъртък в Санкт Петербург.

 

" На процедура всички африкански страни са подложени на невиждан напън от страна на Съединени американски щати, а френските посолства също не спяха и до момента не спят, други западни посолства също пробват да внасят своя принос, с цел да попречат на провеждането на тази среща на върха ", съобщи представителят на Кремъл пред медиите. Подобни дейности заслужават наказание, тъй като нарушават суверенното право на африканските страни да избират сами сътрудници за съдействие и за разискване на настоящото състояние. Според него това прави още по-важно провеждането ѝ.

На срещата Русия и африканските страни ще обсъдят обстановката с прекратяването на зърнената договорка и дейностите на Москва в поддръжка на международните пазари, акцентира той.


Връщането към зърнената договорка е невероятно, тъй като не са изпълнени изискванията ѝ, отнасящи се до Русия, добави Песков, разяснявайки пред медиите предлагането на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш за продължение на договорката. " В същото време, президентът Путин даде ясно да се разбере, че Русия е подготвена да възобнови неотложно договорката, незабавно щом бъде изпълнена ", акцентира Песков.

Русия твърди, че изискванията за доставката на съветско зърно и торове на международния пазар не са изпълнени, напомня ТАСС.

Москва ще се бори против опитите на Киев да употребява всички канали за доставки на украинско зърно и за терористични атентати против Русия, добави Песков, разяснявайки предлагането на Литва да се употребяват балтийските пристанища за експорт на украинското зърно.

" Това е суверенно право на тези страни, надали ние би трябвало да оценяваме нещо ", отговори той. За Русия е значимо каналите за доставка да не се употребяват от Киев за военни цели и за набези против нейната територия. " С това ще продължаваме да се борим ", добави той.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР